FÖRSTA AVSNITTET AV GAME OF THRONES

Tv-serien Game of Thrones hade premiär i SVT1 i torsdags. Jag har länge velat se den men fick nöja mig med att börja läsa böckerna eftersom jag inte har Canal+ där den sändes i Sverige  tidigare. Jag tycker jättemycket om fantasy, när det gäller böcker. Tyvärr har tv-serier inte riktigt lyckats inom denna min favorit genre.

Jag måste dock säga att efter att ha sett det första avsnittet av Game of Thrones tror jag verkligen att detta kan bli en bra tv-serie. Än så länge följer de boken ganska så nära, förutom att flera av karaktärerna verkar vara äldre i tv-serien. Det känns som om produktionsnivån är hög, all rekvisita och alla inspelningsplatser ser genuint medeltida ut, något som inte alltid är fallet. Precis som bokens ton är tv-serien bister, lite mörk och full av intriger. Fantasy i tv-serier kan annars lätt bli lite kitschigt och klyshigt, med löjliga skämt.

Det jag just nu stör mig på är något som alltid händer när de filmatiserar en bok jag har läst; karaktärerna är inte alls som jag har tänkt mig dem. Det är ju självklart att det ska vara så, men det stör mig ändå. Jag stör mig tex. på att Joffery inte har långa gyllene lockar, något som faktiskt är av vikt i boken. Jag störde mig också på att det som dom kallar ”walkers” i tv-serien (the others i boken) inte såg alls så skrämmande ut som jag har tänkt mig. Jag föreställde mig dem som länga, klädda i kappor eller kåpor, mer långsamma, läskiga och bistra. De ska visserligen röra sig snabbt, men i tv-serien var de bara suddiga figurer.

Vi får se vart Game of Thrones tar vägen, och om det verkligen är intressant att se en tv-serie där jag redan vet hur det kommer att gå, men jag kommer iallafall att titta på några avsnitt till, för att se hur andra har föreställt sig boken.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *